środa, 10 października 2012

zupa meksykańska





Zupa meksykańska
bardzo sycąca, rozgrzewająca idealna na obecną porę roku.

Składniki:
pół paczki mięsa mielonego (ja użyłam z indyka),
pomidory w puszce,
1 czerwona paparyka,
1 żołta papryka, 
puszka czerwonej fasoli,
2 cebule,
puszka kukurydzy
przyprawy: czerwona papryka ostra, czosnek, sól, pieprz, 

Do garnka wrzuciłam pomidory w puszce, fasole czerwoną, kukurydzę wszystko zagotowałam.
Cebulę pokroiłam w kostkę, na patelni podsmażyłam razem z mięsem mielonym oraz pokrojoną w kostkę papryką. Doprawiłam papryką, pieprzem, dodałam 2 ząbki czosnku.

Mięso z cebulą i papryką wrzuciłam do garnka z pomidorami, fasolą i kukurydzą. Dolałam szklankę wody.
Wszystko jeszcze raz zagotowałam, doprawiłam. 

Chipsy tacos zrobiłam sama. Pokroiłam w trójkąty tortille i zapiekłam w piekarniku.

 

4 komentarze:

  1. ale bym zjadła taką rozgrzewającą zupkę! nie robiłam jeszcze meksykańskiej...przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, musi świetnie rozgrzewać :) Lubię dania kuchni meksykańskiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. ta zupa, jaka ona dobra! a tak dawno nie jadłam..:)

    OdpowiedzUsuń
  4. już się nie mogę doczekać chłodniejszych wieczorów i takiej zupki na obiad! u mnie to hit :)

    OdpowiedzUsuń