niedziela, 9 grudnia 2012

polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwkami




Polędwiczki wieprzowe ze śliwką
Moje pierwsze spotkanie z polędwiczkami:-) i na pewno nie ostatnie.
Przepis znaleziony w internecie. 

Składniki
  • polędwiczki wieprzowe ponad 500 g,
  •  5-6 suszonych sliwek,
  •  kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
  •  przyprawy (papryka, sol, pieprz, czosnek)

Śliwki wcześniej moczyłam w winie.
W polędwiczce zrobiłam otwór w który wcisnełam śliwki wcześniej namoczone w winie,  spięłam wykałaczką
Kolejno przyprawiłam mięso czosnkiem, przyprawą do mięsa wieprzowego, pieprzem i papryką.
Obsmażyłam z każdej strony na gorącym tłuszczu.
Na koniec mięso podlałam 1/4 szklanki wina i 1 /2 szklanki wody.  Dusiłam do miękkości.

4 komentarze:

  1. Ale ładne. :) Też lubię miękkie polędwiczki. I jeszcze w dodatku z ziemniaczkami-łódeczkami, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam polędwiczki, ale takiej nadzianej śliwkami nie jadłam! wygląda przepysznie :)
    omleta polecam, pyszny, zdrowy i sycący :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię mięso ze śliwkami :))

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też dawno tu nie byłam , ale wiem ,że teraz już będę codziennie ,bo jak widzę takie przepisy , to nie mogę nie wchodzić ;D

    OdpowiedzUsuń